Atlétika
Krizsán Xénia

MTK legendárium | 184. rész

Publikálva: 2022.01.31 Frissítve: 2022.01.31 MTK Budapest

„Az MTK aranylánca”. (Braun, Molnár, Orth, Opata, Jeny). 34. rész. Orth György (1901-1962). „Örökké hazavágyott”

Orth Gyuri folyamatos honvágytól szenvedett. Három dolog tartotta vissza a hazajöveteltől: aktuális munkái, a magyarországi kommunizmus és osztrák felesége, aki érthető módon – Gyurihoz hasonlóan – nem vágyott egy kommunista ország állampolgára lenni. Ennek ellenére élete utolsó időszaka hazai nosztalgiázással, vágyakozással telt. Nem, mintha nem övezte volna tisztelet, megbecsülés Dél-Amerikában, de hasonlóan gondolkodott, mint a háború előtt Amerikába emigráló Molnár Ferenc író, ki egyszer keserű nosztalgiával a következőt mondta: „Itt vagyok New Yorkba, bár lennék otthon a New Yorkba.” Sem az USA, sem pedig Dél-Amerika nem pótolhatta az elveszett hazát, az ifjúság színhelyét, a hazai közönség szeretetét. Egyik magyar emigráns társa így vallott Gyuri kései életérzéseiről:

„A labdarúgó rajongók és a játékosok Don Jorge-nak hívták. Mindig elegáns volt, mindenkihez kedves. Nem kétséges, hogy a perui futball fejlődéséhez, előrelépeséhez hozzájárult. Akárhányszor találkoztunk, a beszélgetésből sosem maradhatott ki a hazája. Örökké hazavágyott.”

Gyurinak három felesége volt, utolsó társát még Németországban ismerte meg az 1930-as években, mely a sajtó nyilvánossága előtt is ismert tényként szerepelt. 1938-ban így kommentálták magánéleti ügyeit:

„Orth György Németországban harmadszor is megnősült. Orth György a világhírű magyar válogatott középcsatára több mint két év óta Németországban él, ahol a szintén világhírű német futballcsapatnak az I. FC Nürnbergnek a trénere lett. Legutóbb nagy feltűnést keltett, hogy a német futballszövetség Orth György visszaamatőrizálását és mint játékosnak a kiadását kérte.

A németek kérésének az MLSZ eleget tett, bár senki sem értette, hogy mi van a kérelem mögött. Orth ugyanis viszonylag fiatal kora ellenére sem tudhat már futballozni, mert az osztrák Tandler a lábát eltörte, s az eset alkalmával térdszalagjai is úgy megsérültek, hogy a játékra alkalmatlanná váltak.

Most megtudtuk Orth Gyuri titkát: megnősül, nürnbergi leányt, Lani Elsingert veszi feleségül s végleg Németországban akar letelepedni, ezért volt szüksége a játékos kiadásra is.

Orth Gyuri most harmadszor nősül, első felesége Mihályi Vilcsi, második felesége Füzes Anna, a Nemzeti Színház művésznője volt, akitől persze már régebben elvált.”

Füzes (Ftacsik) Annával (1892-1972) valóban rövid ideig, 1928-1931 között volt házas. Mindkettejüknek második házassága volt az 1928-as frigy. Orth első felesége – mint már korábban beszámoltunk róla – ifj. Mihályi Ernő színész testvére lett, míg Füzes Anna első házastársa Virányi Sándor színész volt, ki Orth után Petheő Attila színművésszel kötötte össze az életét.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!